Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di beberapa bahagian Kuala Lumpur dan Selangor dari 3 hingga 16 Julai 2021

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 23 Feb 2022

Emco In Parts Of Kuala Lumpur And Selangor Featured
(Photo Credit: REUTERS)

Malaysia akan memulakan Perintah Kawalan Pergerakan Mempertingkatkan (PKPD) di beberapa bahagian daerah Kuala Lumpur dan Selangor dari 3 hingga 16 Julai 2021.


Keputusan ini dibuat oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) selepas melalui penilaian risiko bersama Kementerian Kesihatan (KKM).

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata langkah sedemikian diperlukan memandangkan peningkatan kes Covid-19. Selangor dilaporkan mempunyai purata 1,800 hingga 1,900 kes setiap hari dan purata 600 hingga 1,000 kes dilaporkan setiap hari di wilayah persekutuan Kuala Lumpur.

Beliau juga menambah bahawa keadaan itu membimbangkan, dengan tiga varian baharu - Alpha, Beta dan Delta - merebak di dua bahagian paling padat penduduk di Malaysia. Oleh itu, sekatan pergerakan baharu akan berkuat kuasa mulai esok, dan berikut adalah perkara yang perlu diketahui oleh kediaman yang terjejas.

Hanya seorang wakil setiap isi rumah akan dibenarkan melakukan perjalanan untuk barang keperluan dalam radius 10 km dari rumah mereka. Teksi dan kenderaan e-hailing dihadkan kepada seorang penumpang bagi setiap kenderaan.

Tambahan pula, kediaman tidak dibenarkan berada di luar rumah mereka melebihi jam 8 malam. Bagaimanapun, mereka boleh keluar dari rumah selepas jam 8 malam untuk tujuan kecemasan atau dengan kebenaran polis.

Perniagaan yang menyediakan perkhidmatan penting seperti kedai serbaneka, farmasi, doktor haiwan dan kedai makan yang kurang makan di dalam akan dibenarkan beroperasi dari jam 8 pagi hingga 8 malam.

Pemandu mesti ambil perhatian bahawa stesen minyak akan beroperasi dari 6 pagi hingga 8 malam di kawasan bandar kecuali di sepanjang lebuh raya, yang akan dibenarkan beroperasi selama 24 jam.

Emco In Parts Of Kuala Lumpur And Selangor
(Photo Credit: humanresourcesonline)

Pengembara boleh mengharapkan sekatan jalan raya dimeterai dan dikawal oleh polis di semua laluan masuk dan keluar dari kawasan yang terjejas ini:

Kuala Lumpur: PPR Sri Semarak, PPR Batu Muda, Flat Seksyen 1 dan 2 Wangsa Maju, Kampung Padang Balang, Taman Koperasi Polis (Phases 1 dan 2), Flat Sri Sabah, Kampung Puah, PPR Kg Baru Air Panas, Flat Desa Pandan (including Baiduri dan Delima), Kg Batu Muda, PPR Kerinchi, Bandar Baru Sentul, dan Taman Ikan Emas

Petaling: Petaling, Damansara, Sungai Buloh, dan Bukit Raja.

Hulu Langat: Hulu Langat, Ampang, Cheras, Kajang, Semenyih, dan Beranang.

Sepang: Dengkil, Labu, dan Sepang.

Gombak: Batu, Rawang, Setapak, Hulu Kelang, dan Kuang.

Kuala Langat: Tanjung 12 (1) dan (2), Teluk Panglima Garang, Morib, Bandar, Jugra, dan Batu.

Klang: Kapar dan Klang.

Kuala Selangor: Ijok, Bestari Jaya, dan Jeram.

Hulu Selangor: Serendah, Rasa, Ulu Yam, dan Batang Kali.

Tinggalkan komen di bawah jika anda mengetahui mana-mana daerah terjejas lain yang terletak di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 8 Essential Items You Should Have In Your Car's Emergency Kit in Case of Floods

0 Comments