Kualiti Jalan Raya Malaysia Ke-12 Terburuk Di Dunia

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pixabay)

Malaysia memperoleh markah keseluruhan hanya 3.32 daripada 10 dalam kajian yang dijalankan oleh Zutobi, markah ke-12 terendah di dunia dalam kualiti jalan raya.

Markah dikira berdasarkan empat faktor, iaitu kualiti jalan umum, peratusan perubahan dalam tempoh lima tahun lepas dalam kualiti jalan, bilangan kematian jalan raya bagi setiap 100,000 orang, serta saiz relatif rangkaian jalan negara masing-masing.

Ia tewas berbanding negara seperti Uruguay, Rusia, dan Mexico manakala Kuwait didapati negara yang mempunyai kualiti jalan paling rendah dengan markah keseluruhan 1.33.

(Kredit Foto: Zutobi)

Ia amat membimbangkan untuk melihat bahawa jalan raya Malaysia telah menyaksikan penurunan kualiti sebanyak 5.19% dalam tempoh 5 tahun yang lalu, padahal ia sepatutnya sebuah negara membangun. Rasa malu itu ditambah lagi kerana negara jiran Singapura telah menduduki tempat teratas dalam kualiti jalan raya dengan markah 9.44, satu-satunya negara di dunia yang melebihi markah 9.0 dalam kajian itu.

Jika anda seorang pemandu yang kerap di jalan raya Malaysia, mungkin penghasilan ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Jalan berlubang dan rosak biasa dilihat dan memandu melalui jalan yang penuh halangan ini telah menjadi satu kemahiran yang dipelajari dalam kalangan pemandu dan penunggang di sini.

(Kredit Foto: Zutobi )

Ia telah menjadi sangat teruk sehinggakan ahli parlimen telah bertingkah untuk membaiki jalannya sendiri.

Salahkan perancangan jalan yang tidak baik, ketidakupayaan kerajaan, atau usaha pembinaan jalan yang berkurangan, ia sudah tentu satu pendedahan yang memalukan di peringkat antarabangsa yang menuntut perhatian daripada pihak berkuasa.

Seperti biasa, kekal selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Driving from Malaysia to Indonesia Soon to be Possible?

0 Comments